Serneke och Plant i samarbete för minskad klimatpåverkan

2024-10-02

Serneke integrerar nytt klimatberäkningsverktyg i verksamheten. Samarbetet med leverantören Plant sätts en ny standard för hur hållbarhet kan integreras tidigt i byggprocessen. Med Plant får Serneke verktygen för att effektivt beräkna och optimera CO2-utsläpp i sina byggprojekt – ett viktigt steg för att minska klimatpåverkan i en av de mest resurskrävande branscherna.

Julia Björkman är verksamhetsutvecklare inom området kalkyl och anbud. Hon har varit med i den styrgrupp som har valt ut och utvecklat det nya verktyget. Hon har ihop med medarbetare från olika funktioner i bolaget, och tillsammans med företaget Plant, anpassat klimatberäkningsverktyget till Sernekes behov.

– Det jag tycker är det bästa är med verktyget är användarvänligheten i programmet. Det är väldigt överskådligt på ett pedagogiskt sätt och gör det lättare att göra rätt. Plant har varit väldigt duktiga på att se till våra specifika behov, säger Julia.
– Vi kan med hjälp av verktyget lätt se hur våra materialval påverkar CO2-utsläppen från projekten. Jag hoppas att det uppmuntrar fler att göra klimatberäkningar för att optimera våra projekt så hållbart som möjligt, tillägger Julia.

Sernekes anställda kommer nu att ha tillgång till olika vyer i programmet beroende på deras roll i projektet – från översiktsvyer för ledningen till mer detaljerade projekt- och produktionsvyer. Dessa möjliggör att olika aktörer kan justera materialval och byggsystem för att optimera projektets hållbarhetslösningar.

Fördelar för både miljö och affärer

Lanseringen av Plant skedde i samband med en uppdatering av Sernekes verksamhetsledningssystem (VLS) den 24 september. Från detta datum blev Plant tillgängligt för hela Serneke-organisationen, och rollanpassade utbildningar kommer att tillhandahållas via e-learning. Genom dessa utbildningar får Sernekes team de verktyg de behöver för att göra klimatberäkningar till en naturlig del av deras projektarbete.

Julia ser även affärsmässiga fördelar med Plant:
– Verktyget ger oss ett starkare erbjudande och gör att vi kan positionera oss som ledande inom klimatsmarta lösningar. Att minimera CO2-utsläppen är inte bara bra för miljön, det blir även ett konkurrensmedel i våra anbud. Med Plant blir det självklart för oss att inte bara räkna pengar, utan även räkna CO2, avslutar Julia.

Pelle Tunell, medgrundare och VD för Plant, kommenterar samarbetet med Serneke:
– Vi är stolta över att Serneke valt Plant som sitt verktyg för att leda den hållbara omställningen inom byggbranschen. Vårt samarbete visar inte bara på potentialen i vår lösning utan även hur klimatberäkningar kan bli en självklar del av hela projektprocessen. Tillsammans gör vi det enklare att fatta välgrundade beslut som minskar klimatpåverkan, och vi ser fram emot att fortsätta driva utvecklingen av hållbara byggprojekt framåt. Vi ser fram emot att fortsätta samarbetet med Serneke och tillsammans skapa mer hållbara byggprojekt för framtiden.

Rasmus Strinsjö

  • Klimatledare, Syd
  • Grustagsgatan 4, 254 46 Helsingborg
  • 0700-81 93 17

Johan Live

  • Kommunikationschef
  • Karlavagnstorget 2B, 417 50 Göteborg
  • 0768-68 11 37

Nyheter

Börsmeddelanden